Zaalhockey: Het Sneeuwt! Wat Nu? - Bart Hulst

Zaalhockey: Het Sneeuwt! Wat Nu?

Het is zaterdag middag en het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Nederland als gevolg van mogelijke sneeuwval en gladheid. Bij ons thuis woont een van de commissie leden van de KNHB Zaalhockey Midden Nederland. Ik, haar man, ben actief bij de zaalhockey commissie van een lokale hockeyvereniging en heb dit weekend gezien hoe de KNHB omgaat met een beslissing over veiligheid en spelplezier. Gezien de vele reacties ga ik ervan uit dat vele niet weten wat er zich op de achtergrond allemaal afspeelt om de juiste beslissing te nemen over het wel of niet door laten gaan van wedstrijden. Die beslissing is vaak niet meer dan een zinnetje van zeg minder dan 10 woorden maar heeft wel betrekking op 10.000 mensen in regio Midden Nederland.

Zaterdag 9 december, 16:00

Als gevolg van de afgegeven code oranje door het KNMI gaat de computer open en er wordt gekeken naar de verschillende websites over de weersvoorspellingen voor de komende nacht en volgende dag. De KNHB-afgelastingen-Whatsapp-groep van de verschillende regio's in Nederland wordt weer leven in geroepen en de berichten volgen elkaar snel op met informatie over de regio's, persoonlijke inschatting en verschillende scenario's wat te doen met de wedstrijden. De NS kondigt aan niet alleen met een nieuw schema te rijden maar ook minder treinen in te zetten als gevolg van het weer. Schiphol laat weten vluchten te annuleren.

Zaterdag 9 december, 17:00

Het is inmiddels rond 5 uur en buiten is het donker, de straten zijn schoon en het is droog. De website van het KNMI laat zien dat het zondag code oranje is van 10:00 tot 17:00 maar er wordt weinig neerslag verwacht in de nacht van zaterdag op zondag, kan het eerste blok wel gespeeld worden om 09:00? Waarschijnlijk wel maar dan moeten de teams terugrijden rond 11:00 uur en dan kan het weer al omgeslagen zijn. De volgende update van het KNMI laat zien dat code oranje voor de provincie Utrecht is overgeschoven van 17:00 naar 16:00, mogelijk een goed teken. Enkele regio's hebben besloten de wedstrijden tot 11:00 uur niet door te laten gaan en de eerste vragen van verenigingen binnen Midden Nederland druppelen binnen. Er moet worden gecommuniceerd, veiligheid voor alles is uiteraard het meest belangrijk maar spelplezier van alle spelers mag niet worden vergeten en laten we eerlijk zijn, we hebben wel eerder een code geel of oranje gehad van het KNMI maar de werkelijkheid blijkt dan soms toch weer heel anders te zijn.

Zaterdag 9 december, 20:00

De eerste melding wordt geplaatst op de website van de KNHB en Facebook pagina, tot op dat moment had die overigens nog 'maar' 240 likes. Voorlopig worden de wedstrijden nog niet afgelast, om 22:00 uur wordt een volgende update verwacht en de site van het KNMI wordt iedere 10 minuten ververst om te zien wat het weer doet. Er is nog meer contact over de Whatapp groep van de KNHB en ook de telefoon gaat regelmatig voor verder overleg.

Om hoeveel wedstrijden/mensen gaat het eigenlijk? Er worden in totaal 930 wedstrijden gespeeld op 10 december, laten we zeggen gemiddeld met 10 spelers per team dan hebben we het over ruim 9.000 spelers en dan nog een boel coaches, managers, ouders, scheidsrechters dus al snel 10.000 mensen. Moeten we al die mensen de weg op sturen? Is dat veilig? Of moeten we ze allemaal teleurstellen dat we niet kunnen spelen? Een hele verantwoordelijkheid!

Er is een top toernooi in Olympos met 4 clinics voor jeugd teams die ze eerder dit jaar gewonnen hebben en die daar ongetwijfeld erg naar uitkijken. Voor het toernooi zijn bond-scheidsrechters geregeld vanuit vrijwel het hele land.

Er staan 50 wedstrijden gepland voor de Top-klasse en deze moeten uiteindelijk wel ingehaald worden voor 14 januari want dan beginnen de District Kampioenschappen. Met de beperkte zaalruimte, kerstvakantie en korte zijn zal dat een hele klus worden.

Zaterdag 9 december, 21:00

De situatie lijkt niet beter te worden, maar ook niet slechter. De reacties op de Facebook pagina komen al binnen en lopen zeer uiteen. Er wordt geschreven dat het onverantwoord is om de weg op te gaan, dat andere regio's al hebben afgelast - dat is inderdaad zo maar dat gold op dat moment alleen voor het eerste blok. Er wordt geschreven dat het om de veiligheid gaat, het lijkt me duidelijk dat de KNHB dat maar al te goed weet! Iemand anders maakt de opmerking dat we morgen natuurlijk wel gewoon naar school en naar ons werk gaan, sneeuw of geen sneeuw. Met andere worden, meten we hier met 2 maten?

Zaterdag 9 december, 22:00

Moeten de wedstrijden nu al afgelast worden of wachten we de volgende update van het KNMI nog even af? Nu afgelasten levert uiteraard weer een boel reacties op van diegene die de waarschuwing van het KNMI met een korrel zout nemen, en laten we eerlijk zijn, daar hebben ze wel een punt.

Eerlijk is eerlijk, het ziet er niet goed uit maar de neerslag verwachting in de ochtend valt nog mee, de temperatuur lijkt boven het vriespunt te liggen. Afgelasten kan altijd nog, terugdraaien kan zeker niet. Dus na verder overleg met de andere regio's en mede KNHB leden - die overigens verspreid over de regio wonen - besloten om nog geen centrale afgelasting te doen.

Inmiddels zijn de likes van de zaalhockey pagina op Facebook gestegen naar ver boven de 500 wat goed nieuws is, zo worden meer mensen bereikt en daarmee de informatie voorziening steeds beter - ieder nadeel heeft zo zijn voordeel zullen we maar zeggen.

Het begint te sneeuwen in Amersfoort en in Utrecht maar die sneeuw blijft niet echt liggen, lijkt erop dat het niet vriest!

Zondag 10 december, 00:00

De verwachtingen blijven hetzelfde, half uur later nog even naar buiten om te kijken of het glad is, dat is het niet. Tijd om te gaan slapen, wekker gezet om 06:45 want om 07:00 uur moet de volgende update op de site om zo iedereen (net) voldoende tijd te geven om teams op de hoogte te brengen van de beslissing.

Zondag 10 december, 07:00

De verwachtingen zijn niet beter geworden, het eerste blok kan gezien het weer doorgaan maar de volgende blokken niet dus toch maar alles afgelasten tot 16:30 en een nieuwe update sturen rond 13:00 uur voor de rest van de dag.

Koffie zetten, terwijl mijn vrouw de eerste emails al heeft verstuurd naar de zaalcommissies. Ook de hallen moeten op de hoogte worden gebracht over het feit dat de wedstrijden niet doorgaan. Zelf voor mij eigen club de communicatie regelen rond de afgelasting, dus een SMS naar de teams die om 09:00 moeten spelen, TC informeren, website updaten en Facebook pagina bijwerken. Om 07:20 uur komt het eerste telefoontje van een club binnen waarna de telefoon eigenlijk niet stil staat.

Zondag 10 december, 09:00

Het is droog, straten zijn schoon maar volgens buienradar zou het toch moeten sneeuwen of regenen...zal het dan toch meevallen? De Facebook likes gaan ook goed, ruim boven de 650!

Zondag 10 december, 10:00

Nog steeds droog en geen veranderingen in de verwachtingen dus het ziet er niet goed uit. Eens kijken hoe het op de weg is, zijn er files? Geen files! Inmiddels is 30% van de Top-klasse wedstrijden verplaatst naar een andere dag/hal.

Zondag 10 december, 11:00

Uiteraard is de KNHB realistisch en is de kans zeer groot dat de rest van de dag ook wordt afgelast maar de hoop blijft dat het allemaal misschien toch meevalt. Het begint nat te worden maar de behoefte aan meer, en met name visuele informatie uit de regio, wordt groter. Als we nu eens konden zien hoe het er ten zuiden van Utrecht uit ziet. De website van de VID biedt uitkomst, 5 tabbladen open in de browser met de live webcam in Hoevelaken, Zaltbommel, Gorinchem, Almere en Tilburg. Tilburg was al wit, Zaltbommel een beetje maar Almere was nog mooi groen, helaas duurde dat niet lang, gedurende de tijd konden we de sneeuw de provincie binnen zien komen, snelwegen werden wit, de files begonnen zich te vormen en ook in Almere begon het te sneeuwen.

Zondag 10 december, 12:45

Overal sneeuwt het, de wegen zijn wit en de sneeuw lijkt nog wel een aan te houden. De afgelasting is een feit. Zoals afgesproken plaatst mijn vrouw om 13:00 uur de laatste update staat op de site, vandaag geen zaalhockey. Tijd om de kerstboom op te zetten.

Zondag 10 december, 15:30

Inmiddels sneeuwt het nog steeds goed door, kinderen naar buiten om met sneeuwballen te gooien, toch nog een balspelletje vandaag. Er staan volgens het VID 45 files met een lengte van 289 kilometer, de ANWB site heeft het over 296 files met 2145 kilometer inclusief de N wegen. De webcam bij Hoevelaken op de A1 is inmiddels ingesneeuwd en bij Zaltbommel reden de sneeuwschuivers ‘vier op een rij’ over de A2.

De reacties blijven binnenkomen, vooral positieve reacties over de beslissing maar helaas zijn er ook mensen die zich nu meer zorgen maken over het feit dat er niet gespeeld kan worden maar er wel contributie betaald wordt. Ik heb de moeite niet genomen om uit te rekenen wat deze ene wedstrijd kost per speler aangezien ik ervan uit ga dat iedereen het erover eens is dat de veiligheid voorop staat en dit de juiste beslissing is van de bond.

Tussen de reacties ook vele opmerkingen over het feit dat 'je het nooit goed doet' en dat is natuurlijk ook wel zo. Zelf vind ik dat er over het algemeen te snel afgelast wordt en vind het fijn dat mensen continue bezig zijn de situatie te bekijken en zo lang mogelijk wachten met een beslissing. Andere hebben graag wat vroeger duidelijkheid voor de planning en daar is ook wat voor te zeggen.

Toch nog even terug naar het afgelasten van wedstrijden omdat het gaat sneeuwen, wat doen we morgen als we naar ons werk gaan en het sneeuwt? Ook afbellen? Of al die kinderen die op de fiets naar school gaan, dat is misschien wel gevaarlijker dan als ze nu in de auto zitten. En laten we ook niet vergeten dat de beslissing niet alleen bij de KNHB ligt om wedstrijden wel of niet door te laten gaan, de bond doet de centrale afgelasting maar het staat iedere club vrij om te beslissen wedstrijden niet door te laten gaan als zij het niet verantwoord vinden om spelers, ouders en begeleiders de weg op te sturen.

Iedereen beslist over zijn eigen veiligheid, de clubs kunnen dit doen voor de leden en de bond kan dit doen voor het district of zelfs landelijk. Respect voor de KNHB die zo professioneel en verstandig heeft gehandeld dit weekend, laten we hopen dat morgen de zon weer schijnt, de temperatuur ver boven 0 ligt en we de rest van het zaalseizoen lekker, sportief en veilig kunnen spelen. 


Bart Hulst, december 2017

Reacties

  • No Comments
Powered by SmugMug Log In